onsdag 30 januari 2013

Skrämmande brister i den interna kontrollen

- Kylan har bytts mot slaskväder. Föredrar kylan vintertid. Än är det långt till vår.

Hur kunde tjugomiljonsvindeln ske på min gamla gymnasieskola, Borgarskolan? Här kommer en uppföljning av tidigare blogg. Ernst & Young har granskat oegentligheterna inom förvaltningen Utbildning och Arbete i Gävle. De pekar på att det råder omfattande brister i nämndens interna kontroll. Här följer några:

Samma person kan hantera både upplägg och ändring av fasta data i leverantörsregistret samt sammanställa utbetalningsförslag, samt skicka det direkt till utbetalning!

Staben för nämnden har skrivit om samt anpassat de budgetinstruktioner som skickats ut av Kommunledningskontoret och även tagit bort vissa krav!!

Vid budgetering har föregående års resultat använts vilket fick till effekt att tidigare års felaktiga utbetalningar skapat utrymme för nya felaktiga utbetalningar!!!

Det råder omfattande brister i nämndens interna kontroll rörande kontrollmiljö, riskhantering, kontrollaktiviteter och uppföljning!!!!

Detta var några av de punkter som återfinns i rapporten. Ansvaret vilar nu tungt på flera politiker och tjänstemän som möjliggjort förskingringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar